To udgaver af Bonde-Practica på svensk - faksimile af 1662 udgave /1976 og en populær version fra 1973, som siden kom i flere oplag og solgtes i ethvert supermarked.

Bonde-Practica i Sverige er nærmest identisk med den danske version, og endog oversat fra den danske. Den har haft en hel anden overlevelseskraft derovre. Den er blevet behandlet af videnskaben på en anden måde, og den er blevet genoptrykt i mange udgaver af mange forskellige forlag.  Jeg har vist fem-seks forskellige udgaver og derudover eksemplarer fra forskellige oplag – så det er mange. I den svenske Nationalencyklopedin NE finder man en lille artikel om bogen, søger man i den danske encyklopedi på nettet er der ingenting at hente der!

Den svenske Nationalencyklopedin lover at linke til denne blog, hvis jeg linker til deres bidrag – og det være hermed gjort!

NE har det gode, at man henviser til yderligere læsning, i dette tilfælde forordet til forlaget Fabels udgave af Bondepraktikan. Illustrationen her er to af de svenske udgaver: Fabels version fra 1973 som kom i mange oplag. Dens forord er af den svenske folkemindeforsker Sigfied Svensson,men han har pointeret overfor mig, at han ikke har stået for udgivelsen! Den anden er en facsimile af den ældste svenske udgave fra 1662 – her versionen fra 1976, første gang udsendt 1901.

Reklamer